6 Οκτωβρίου 2012

SERIAL ''ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ'' - PART 3

Και η ανταπάντηση του κ. Δρυμιώτη

‘’Στο κείμενό μου αναφέρθηκα στο γεγονός ότι επικράτησε η θέση της ΗΔΙΚΑ για δημόσιο διαγωνισμό με 4 μόνο λέξεις «όπως επεδίωκε η ΗΔΙΚΑ». Οι 4 λέξεις προκάλεσαν τη μακροσκελή επιστολή. Εξακολουθώ να το ισχυρίζομαι και έχω αρκετό υλικό για να το τεκμηριώσω. Από την πρώτη παράγραφο της επιστολής φαίνονται οι ανακολουθίες. Αν ο τρόπος δημοπράτησης του έργου (ΣΔΙΤ ή διεθνής διαγωνισμός) είχε προαποφασισθεί από τον μελετητή (μήπως τον επέλεξε η ΗΔΙΚΑ;) τον Νοέμβριο 2010, τότε γιατί ζητήθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών να αξιολογήσει τις δύο εναλλακτικές προτάσεις τον Απρίλιο του 2011;

Δηλαδή, είχαμε την πολυτέλεια να κάνουμε εργασιοθεραπεία σε ένα τόσο κρίσιμο έργο; Στη συνάντηση αυτή μετείχαν τόσο ο κ. Σφυρόερας όσο και ο εκπρόσωπος της μελετητικής εταιρείας και τις αντιρρήσεις του επιστολογράφου δεν τις ανέπτυξε ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Μόνο εκ των υστέρων μας έστειλε ένα e-mail, στο οποίο απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής ως εξής: «Κύριε Σφυρόερα, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να είχατε εκφράσει τις διαφωνίες σας κατά τη διάρκεια της συνάντησης πριν από δύο μέρες ή, τουλάχιστον, όταν λάβατε το αρχικό report την περασμένη Δευτέρα». Oσον αφορά την απόφαση, δεν ήμουν παρών στη σύσκεψη όπου ελήφθη η απόφαση. Iσως γι’ αυτό φρόντισαν να μη με καλέσουν. Αν στη σύσκεψη αυτή δεν μετείχε η ΗΔΙΚΑ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχε εκφράσει τη θέση της στους αρμόδιους υπουργούς.

Και κάτι ακόμα. Αν σήμερα η ΗΔΙΚΑ εκτελεί το 92% των συνταγών, τότε τι τον θέλουμε τον διεθνή διαγωνισμό; Για το υπόλοιπο 8% θα ξοδέψουμε 30 εκατ. ευρώ στα επόμενα δυόμισι χρόνια; Εμένα δεν μου φαίνεται λογικό.

Τώρα ας πάμε στην ουσία των πραγμάτων. Η ΗΔΙΚΑ, η οποία ανήκει στο υπ. Εργασίας, από την αρχή ήθελε να «καπελώσει» και να ελέγχει το έργο. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο και αποτελεί μοχλό πίεσης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να συγχωνεύσει την ΗΔΙΚΑ με την Κοινωνία της Πληροφορίας, άρχισαν στις 19 Σεπτεμβρίου 2011 οι απεργίες διαρκείας που συνεχίστηκαν για πολλές ημέρες (με κίνδυνο να καταρρεύσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση) και φυσικά δεν έγινε και καμία συγχώνευση, αφού πάντοτε οι πολιτικοί υποχωρούν στα αιτήματα των συντεχνιών.

Τέλος για να ολοκληρώσω την εικόνα, στη Δι@υγεια αναρτήθηκε στις 3/12/2010, η από 9/11/2010 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΗΔΙΚΑ για «Πρόσληψη (εκατό) 100 ατόμων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου οκτάμηνης (8) διάρκειας για την άρτια και έγκαιρη υλοποίηση των έργων της ΗΔΙΚΑ Α.Ε.». Μεταξύ των έργων αναφέρεται φυσικά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ομολογώ ότι δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν έγιναν οι σχετικές προσλήψεις, γιατί όταν ανέκυψε το θέμα έγινε «το έλα να δεις». Πάντως, η πρόθεση υπήρχε. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ανδρέας Δρυμιωτης’’


(Σ.Σ.  Επειδή είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο κος Δρυμιώτης έχει 100% δίκιο.)

8 σχόλια:

  1. Θα ξαναπώ αυτό που είπα και για το προηγούμενο θέμα. Επειδή ξέρω ότι σας διαβάζουν εκεί που πρέπει και αυτοί που πρέπει, δεν κάνει κανας βουλευτής καμιά ερωτησούλα στους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, μπας και πάρουμε και καμία απάντηση που να στέκει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγά αγαπητέ μου μην ασχοληθούν. Δεν έχουν χρόνο να αφιερώσουν σε κάτι τέτοιο. Έρχεται η Μέρκελ την Τρίτη, μη το ξεχνάς !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θέλω να σας βγάλω εκτός θέματος, αλλά αποτελεί τραγική σύμπτωση το γεγονός πως την Τρίτη 9 Οκτωβρίου είναι η θλιβερή επέτειος βομβαρδισμού της Αθήνας από τους Γερμανούς το 1944, τρείς μέρες πριν από την απελευθέρωσή της, με αποτέλεσμα 6 νεκρούς και 22 τραυματίες Αθηναίους πολίτες. Επίσης την ίδια μέρα οι Ναζί εκτέλεσαν στο Κορωπί της Αττικής 44 συμπατριώτες μας!!!

      Διαγραφή
  3. Έχετε δίκιο, μου διέφυγε. Μόνο αυτήν δεν είχα στο μυαλό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Procol.

    Για να μπορέσουν οι αναγνώστες να κατανοήσουν τελικά ποιος και τι φταίει και εάν τελικά φταίει κάποιος , θα πρέπει να πούμε το εξής σημαντικό, που οδήγησε και οδηγεί τέτοιου είδους έργα σε τέτοιες καταστάσεις.

    Δεν μπόρεσε αυτό το κράτος να δώσει πλαισιο-διαδικασιες-νομους για να αποκτήσει επιτέλους ένα φυσιολογικό εργαλείο προμηθείας υπηρεσιών ή και προϊόντων σε ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ. Έτσι λοιπόν ενώ σε άλλες χώρες ΧΩΡΙΣ ΤΡΟΙΚΑ προχωρούν μέσα σε 3-4 μήνες να έχουν ανάδοχο έργου, εμεις κανουμε πιλοτους επι των πιλοτων ,και δημοσιους διαγωνισμους 2-3 ετων. Αυτό είναι το μεγαλυτερο ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

    Άρα ο εκρηκτικός συνδυασμό, α) πίεση από τρόικα , β) τεχνική ανεπάρκεια από την πλευρά του δημοσίου (για να γνωρίζει και να κρίνει επαρκώς) και γ) η γνώστη πονηράδα (δικό μου είναι το τυρί) οδήγησε σε αυτά που παρατηρούμε τώρα.

    Το βασικό όμως θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι ή έλλειψη σωστής αντιμετώπισης όχι της Ηλ. Συνταγογράφησης άλλα των όσων συμβαίνουν γύρω από αυτή.

    Έλλειψη συντονισμού , αποτελεσματικής διαβούλευσης και ωριμότητας – γνώσης αντιμετώπισης τέτοιων κρίσιμων καταστάσεων από την πολιτεία.

    Δυστυχώς το δικό μου συμπέρασμα έχει ένα όνομα και αυτό είναι ανεπάρκεια -αναποτελεσματικότητα των ανθρώπων που παίρνουν τις τελικές αποφάσεις.

    Οι υπόλοιποι απλώς βρίσκουν έδαφος και ασχολούνται με τα τυριά τους.

    Κλείνοντας θα πρέπει να πω για τον κο Δρυμιώτης τα εξής:

    Είναι παλαιό στέλεχος της πληροφορικής με πολύ μεγάλη εμπειρία και γνώση και διετέλεσε σε πολύ υψηλές θέσεις όπως στην Singular & Unisystems. Εταιρίες που αυτήν την στιγμή διεκδικούν το έργο της Ηλ. Συνταγογράφησης μέσω του δημόσιου διαγωνισμού των 25 Μ ευρώ.

    Οι θέσεις και απόψεις του είναι σεβαστές αρκεί να είναι τεχνικά τεκμηριωμένες και να μην επηρεάζονται από τους προαναφερόμενους τυροφάγους. Η συνταγογράφηση είναι ένα έργο αρκετών εκατομμυρίων και για να ολοκληρωθεί χρειάζεται ακόμη πολύ μεγάλη προσπάθεια και χρήματα.

    Το εάν καταχωρούνται το σύνολο των φαρμάκων δεν σημαίνει ότι το έργο ολοκληρώθηκε. Χρειάζεται και η ενοποίηση και των παρακλινικών εξετάσεων, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, το μεγάλο κομμάτι της διαλειτουργικότητας, οι υπηρεσίες υποστήριξης, το επιπλέον λογισμικό-άδειες γνωστών κατασκευαστών του εξωτερικού , πολύ σημαντικός εξοπλισμός, κα .

    Σωστά σχεδιάστηκε το έργο στο ποσό των 25Μ ευρώ και καλό είναι να διαβάσουμε και να ξέρουμε με ακρίβεια τι περιλαμβάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Ανώνυμε 11:51. Δεν μπορώ να ξέρω, ούτε να προκαταλάβω τις απόψεις του P.H. για όσα αναφέρεις. Εγώ σε ένα θα σταθώ, μόνομ. Ότι η διαδρομή του κυρ -Αντρέα σε εταιρίες, όπως ακριβώς τις αναφέρεις, δείχνει ότι δεν είναι ΄΄τυροφάγος΄΄ και το κυριότερο, ''δεν πιάνεται σε φάκες''. Και αυτό δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε όσα αναφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διευκρινηση:

    Οι τυροφαγοι ειναι = οσοι βαζουν το συμφερον μπροστα και τιποτα αλλο .

    Δεν τον χαρακτηρησα τυροφαγο αλλα αυτους που δημιουργουν παραπληροφοριση για δικο τους και μονο συμφερον.

    Ειπα δηλαδη ....
    "Οι θέσεις και απόψεις του είναι σεβαστές αρκεί να είναι τεχνικά τεκμηριωμένες και να μην επηρεάζονται από τους προαναφερόμενους τυροφάγους."


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν διαφωνούμε φίλε μου. Συμφωνούμε απόλυτα. Απλώς υπερτόνισα, σε κάποιο βαθμό, τα δικά σου λεγόμενα.

      Διαγραφή