6 Οκτωβρίου 2012

SERIAL " ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ " - PART 2

Εκτός του ότι η εγκύκλιος δεν είναι πλήρως κατανοητή και δημιουργεί πάρα πολλές απορίες, δημιουργεί επιπλέον και πάρα πολλά ερωτήματα.

Και για να μπορέσει κάποιος να βάλει τα δικά του ερωτήματα και να βγάλει τα προσωπικά του συμπεράσματα, ας δούμε λίγο με χρονολογική σειρά, τι έχει δρομολογηθεί για αυτό το θέμα, τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια.

(1).  Σε όλα τα έργα της πληροφοριακής υποστήριξης 80 περίπου νοσοκομείων, (τα περιβόητα και αλήστου μνήμης ΟΠΣΥ της περιόδου 2005 και μετά), υπήρχε η υποχρεωτική εφαρμογή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

(2). Στα τέλη του 2008 παραδόθηκε, παραλήφθηκε και πληρώθηκε (περίπου 1.000.000€) το έργο ‘’Μηχανισμός Υποστήριξης για την εφαρμογή του διπλογραφικού λογιστικού και κοστολογικού συστήματος των δημόσιων μονάδων υγείας’’, το οποίο στόχευε στο να βελτιώσει ατέλειες των ΟΠΣΥ αλλά και να βάλει το αναγκαίο πλαίσιο για την ομογενοποίηση και ευθυγράμμιση των παραγομένων λογιστικών αποτελεσμάτων των νοσοκομείων.

(3). Το 2010, στις απαιτήσεις του Α! μνημονίου συμπεριλήφθηκε και η ανάγκη καθολικής εφαρμογής της πληροφοριακής υποστήριξης και του διπλογραφικού συστήματος στο σύνολο των νοσοκομείων. Αυτό αυτόματα ‘’προκάλεσε’’ σειρά έργων όπως, την ολοκληρωμένη πληροφοριακή υποστήριξη 30 νοσοκομείων (έργο σε εξέλιξη από την ΗΔΙΚΑ περίπου 17 εκατομμύρια €),  την πρόσληψη ελεγκτών για τον έλεγχο των οικονομικών των νοσοκομείων (κόστος σε επίπεδο νοσοκομείου έως 60.000€) και το έργο ‘’Ανάπτυξη και βελτίωση συστημάτων οικονομικού προγραμματισμού και οικονομικής διαχείρισης νοσοκομείων με τη χρήση μηχανογραφημένου διπλογραφικού συστήματος’’.

Αυτό το τελευταίο έργο αυτό παρουσιάζει και το κυριότερο ενδιαφέρον. Είναι έργο συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3.5 εκατομμύρια €, είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2013. Αξίζει δεν να σημειωθεί ότι πριν ‘’βγει’’ αυτό είχε προηγηθεί η προετοιμασία του (!!) με ένα άλλο έργο προϋπολογισμού 800.000€, υπό το τίτλο ‘’ Επιστημονικός Σχεδιασμός – Συντονισμός και Υποστήριξη ΥΥΚΑ & ΥΠΕ για την ανάπτυξη και βελτίωση συστημάτων οικονομικού προγραμματισμού και οικονομικής διαχείρισης νοσοκομείων με την χρήση μηχανογραφημένου διπλογραφικού συστήματος’’.

Και εδώ προκαλεί εντύπωση μια αναφορά της εγκυκλίου του Λυκουρέντζου η οποία αναφέρει επί λέξει :
  Για την αποτελεσματική υλοποίηση του έργου των στελεχών οικονομικής
κατεύθυνσης σημαντική είναι η αξιοποίηση των στελεχών των Αναδόχων του έργου «Ανάπτυξη και Βελτίωση Συστημάτων Οικονομικού Προγραμματισμού και Οικονομικής Διαχείρισης Νοσοκομείων με την χρήση Μηχανογραφημένου Διπλογραφικού Συστήματος» από όλα τα Νοσοκομεία. ‘

Σε αυτό το πλαίσιο (θυμίζω με έργο σε εξέλιξη !!) έρχεται η εγκύκλιος, η οποία δίνει το δικαίωμα πρόσληψης επιπλέον υπηρεσιών, ως εξής :

α) Νοσοκομεία μέχρι 250 κλίνες, ποσό μέχρι 30.000 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.
β) Νοσοκομείο από 251 κλίνες και άνω έως και 450 κλίνες ποσό μέχρι 50.000 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.
γ) Νοσοκομεία από 451 κλίνες και άνω ποσό ύψους 70.000 Ευρώ
συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Γελάτε αδέλφια και σύντροφοι ? Δεν έχετε άδικο, μόνο που δεν είναι για γέλια, αλλά για κλάματα !!!

Και επειδή όπως είπαμε, ο καθένας δικαιούται να βάλει τα προσωπικά του ερωτήματα και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, εγώ θα βάλω μόνο τα δικά μου ερωτήματα ως εξής :

(1). Μέχρις πότε ωρέ αδέλφια θα ανακυκλώνονται τα ίδια και τα ίδια ?
(2). Λίγη φαντασία για κάποιο πιο χρήσιμο έργο, δεν υπάρχει ?
(3). Κάτι ‘’κλειστοί προϋπολογισμοί νοσοκομείων’’ που ακούγαμε, δεν παίζουν πλέον ?
(4). Ο Υπουργός Λυκουρέντζος είναι πλήρως ενήμερος για όλα αυτά ?

6 σχόλια:

  1. Σωστότατα όλα. Αυτά όμως δεν είναι επικαλύψεις έργων ? Με άλλα λόγια, δεν μπορούν να θεωρηθούν πληρωμές ίδιων πραγμάτων ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλαράκο, μην περιμένεις τίποτα. Απαντήσεις δεν πρόκειται να πάρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή τα έργα έχουν διαφορετικό τίτλο και, άσχετα από την ουσία τους, διαφορετικό φυσικό αντικείμενο, δεν θεωρούνται ότι είναι τα ίδια. Ελληνικόν αλλά αληθινόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επειδή ξέρω ότι σας διαβάζουν εκεί που πρέπει και αυτοί που πρέπει, δεν κάνει κανας βουλευτής καμιά ερωτησούλα στον Υπουργό Υγείας, μπας και πάρουμε και καμία απάντηση ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά ο νέος Γ.Γ., που είναι γνώστης της δουλειάς και νυν ή τέως (δεν ξέρω ακριβώς) πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, δεν τα ξέρει αυτά ? Ρωτήθηκε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα θα είναι γνώστης. Ο Λυκουρέντζος δεν έχει ομάδα με εμπειρία σε αυτά. Αποκλείεται να μην τον ρώτησε, ή να μην τον ενημέρωσε.

      Διαγραφή