12 Οκτωβρίου 2012

ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΡΟΥΤΣΗ ...

Σε διπλό φιάσκο κατέληξε η «πρόσκληση» παρακολούθησης προγραμμάτων κατάρτισης που εξέδωσε, τον περασμένο Ιούλιο, ο ΟΑΕΔ για όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους της χώρας.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες παραμένουν χωρίς δουλειά μέχρι και σήμερα, ενώ, επιπλέον, καλούνται να πληρώσουν και το χαράτσι της ΔΕΗ, καθώς διαγράφηκαν από τις λίστες των μακροχρόνιων ανέργων! Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η κυβέρνηση έκανε τη δουλειά της, καθώς χάρη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατόρθωσε να μειώσει τους δείκτες της ανεργίας, έστω και... εικονικά!

Στην πρόσκλησή του ο ΟΑΕΔ καλούσε τους πολίτες να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο για «βασικές δεξιότητες χρήσης νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών που θα πραγματοποιούταν από πιστοποιημένα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης».

Όπως αναφερόταν στους όρους, η συμμετοχή στο πρόγραμμα κατάρτισης αποτελούσε και υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης ότι εργάζονταν σε αυτήν ο ενδιαφερόμενος κατά τη χρονική διάρκεια της κατάρτισης. Για το λόγο αυτό, το επίδομα ανεργίας θα «πάγωνε» έως ότου ολοκληρωνόταν τα μαθήματα.

Εκείνο όμως που παρέλειψαν οι υπεύθυνοι του ΟΑΕΔ -σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται- να διευκρινίσουν ήταν το τι θα απογίνουν όσοι ήταν μακροχρόνια άνεργοι.

«Δε μας ξεκαθάρισαν ότι θα σταματήσουμε να θεωρούμαστε μακροχρόνια άνεργοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επιπλέον μόρια που έχουμε συμπληρώσει για τις προκηρύξεις, τις προσλήψεις, αλλά και την εξαίρεσή μας από το «χαράτσι» της ΔΕΗ», επισημαίνει στη zougla.gr ένας εκ των συμμετεχόντων.

Το πληροφορήθηκαν εκ των υστέρων

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο ΟΑΕΔ εξέδωσε πρόσθετη, διευκρινιστική, ανακοίνωση μετά την υποβολή των αιτήσεων. Μέσω αυτής, γνωστοποιούσε ότι σε περίπτωση που ένας μακροχρόνια άνεργος συμμετείχε στο πρόγραμμα, όταν θα ανανέωνε την κάρτα του, θα διαγραφόταν αυτομάτως από τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Θα πληρώσουν και χαράτσι


Σαν να μην έφτανε αυτό, οι συμμετέχοντες στο περιβόητο πρόγραμμα καλούνται πλέον να πληρώσουν και το χαράτσι στη ΔΕΗ το οποίο υπό άλλες συνθήκες δεν θα υποχρεούνταν να καταβάλουν. Ως γνωστόν οι μακροχρόνια άνεργοι, δικαιούνται πλήρη απαλλαγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό που θα κληθούν (στις περισσότερες περιπτώσεις) να δώσουν για το χαράτσι είναι υψηλότερο από εκείνο των 500 ευρώ που υπολογίζεται ότι θα εισπράξουν εξαιτίας της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.


Ο διαγωνισμός
Αρχικά, ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι υπήρχαν 18.000 διαθέσιμες θέσεις. Στη συνέχεια όμως, αυτές διπλασιάστηκαν φτάνοντας τις 36.000.

Η επιλογή των υποψηφίων έγινε με κριτήρια την ηλικία και τη χρονική διάρκεια ανεργίας των υποψηφίων, μέσω μοριοδότησης που προέκυπτε από έναν ειδικό πίνακα του ΟΑΕΔ. Εκείνοι που επελέγησαν βάσει των κριτηρίων, εντάχθηκαν από τον οργανισμό στο Μητρώο Ωφελουμένων.

Για τη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης και πιστοποίησης, οι άνεργοι επιχορηγήθηκαν με επιταγές κατάρτισης (training voucher) αξίας 700 ευρώ, ενώ για κάθε επιλαχών ο οποίος θα κατάφερνε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα κατάρτισης και να συμμετάσχει στις εξετάσεις/επανεξετάσεις πιστοποίησης των δεξιοτήτων του, δικαιούταν να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο έχει συνολική αξία 500 ευρώ (στα οποία γίνονται και κρατήσεις).

Βγήκαν ζημιωμένοι

Εκείνα όμως που «χάνουν» είναι περισσότερα από όσα «κέρδισαν». Από τη μία «εξαφανίστηκαν» τα μόρια που είχαν -με κόπο- συγκεντρώσει, προτού ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα τους χρησίμευαν σε τυχόν προκηρύξεις για νέες θέσεις εργασίας. Αφετέρου καλούνται να πληρώσουν το χαράτσι λες και είναι πλήρως «εργαζόμενοι» πολίτες.

«Νοιώθω εξαπατημένος και πολύ αδικημένος. Τελικά πήγα για μαλλί και βγήκα κουρεμένος», είναι τα λόγια ενός εκ των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα. Από την άλλη πλευρά το γραφείο τύπου του ΟΑΕΔ επεσήμανε ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα κατάρτισης δίδουν κάποια εφόδια στους άνεργους προκειμένου να βγουν στην αγορά εργασίας και γι' αυτό το λόγο κόβονται και κάποια «προνόμια» από εκείνα που είχαν μέχρι τότε οι συμμετέχοντες...

Τα συμπεράσματα δικά σας...
Πηγή : www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου