9 Οκτωβρίου 2012

ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Συνέχεια ...)

Στον επανασχεδιασμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και στον εξορθολογισμό της διοικητικής και διαχειριστικής οργάνωσης των Υπηρεσιών Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς εκεί παρατηρούνται φαινόμενα κακοδιαχείρισης, μη τήρησης των νόμων και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, όπως είπε σήμερα η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, προχωρεί το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να μπουν κανόνες λειτουργίας στον τομέα Ψυχικής Υγείας.

Η κ. Σκοπούλη περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Ψυχικής Υγείας με τα μελανότερα χρώματα, αφήνοντας αιχμές για την τραγική κατάσταση που επικρατεί, στους προκατόχους της. «Σήμερα, οδηγηθήκαμε εδώ, καθώς οι προηγούμενοι δεν έκαναν αυτά που έπρεπε», είπε η υφυπουργός.

Υπέρογκες σπατάλες, κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση, μη εφαρμογή των νόμων, μη αξιολόγηση των δομών και των υπηρεσιών που προσφέρουν, έλλειψη επαγγελματικής συνείδησης, είναι κάποια από τα κακώς κείμενα που επικρατούν στις δομές Ψυχικής Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου, σύμφωνα με την κ. Σκοπούλη.

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΝΠΙΔ), που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ψυχικής υγείας και χρηματοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά από τον τακτικό προϋπολογισμό, δεν έχουν προχωρήσει σε περιστολή λειτουργικών δαπανών αλλά και σε μισθολογικές μειώσεις, στο πλαίσιο των οριζόντιων περικοπών.

ΜΚΟ με περίπου παρόμοιο προϋπολογισμό, 6,3 εκατ. ευρώ η μία και 6,7 εκατ. ευρώ η άλλη φαίνεται να λειτουργούν η πρώτη με 31 διοικητικούς υπαλλήλους και 14 λογιστές, ενώ η δεύτερη με 14 διοικητικούς και 5 λογιστές. Ξενώνας διαθέτει έξι ψυχολόγους, ενώ άλλη δομή έχει απολογισμό 386.000 ευρώ χωρίς ουσιαστικά να παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Εντοπίζονται αποκλίσεις και σε αμοιβές εργαζομένων.

Διοικητικός υπάλληλος αμείβεται με 63.000 το χρόνο (4.500 ευρώ μηνιαίος), επιστημονικός υπεύθυνος ΠΕ γιατρός με 70.000 ευρώ (5.000 ευρώ/μηνα), Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοηθός Νοσηλεύτρια με 40.000 ευρώ (2850/μήνα). Σημαντικές αποκλίσεις εμφανίζονται και σε αμοιβές ελεύθερων επαγγελματιών, στο κόστος ανά ένοικο και στις φαρμακευτικές δαπάνες.

«Όλο το σύστημα χρειάζεται εξορθολογισμό και διαφάνεια», είπε η υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «η συνεργασία των δομών Ιδιωτικού Δικαίου με το Δημόσιο λειτουργεί χωρίς κανόνες, με τις πρώτες να βλέπουν το Δημόσιο ως ''κουμπαρά''».

Όπως είπε η υφυπουργός, οι 64 δομές ιδιωτικού δικαίου έχουν λάβει το 100% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης, (συνολικά 40 εκατ. ευρώ), και όμως διαμαρτύρονται στέλνοντας εξώδικα στο υπουργείο και αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους. Επίσης, έχει καθυστερήσει και η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υπαγωγή τους στον ΕΟΠΥΥ, για να αρχίσουν να αποδίδονται τα νοσήλια που υπολογίζονται γύρω στα περίπου 5,5 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο έχει προχωρήσει στην εκταμίευση περίπου 6 εκατ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ  ΔΙΚΗ  ΜΑΣ.
Θα προτείναμε στη κα ΣΚΟΠΟΥΛΗ μέσα σε όλα τα άλλα, να κάνει το κόπο να ψάξει λίγο ποιές δομές δημιουργήθηκαν από το 2010 μέχρις το 2012 (από ποιούς), να δει τι σχετικά συγχρηματοδοτούμενα έργα (ΕΣΠΑ) χρηματοδοτήθηκαν, είναι ενταγμένα ή έτοιμα προς ένταξη (για ποιούς) και να φροντίσει να μάθει πόσους Συμβούλους Τεχνικής Υποστήριξης  για θέματα ψυχικής υγείας (με διάφορες ''επικεφαλίδες''), διαθέτει σήμερα του Υπουργείο Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου