6 Οκτωβρίου 2012

SERIAL " ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ " - PART 1

Τα τελευταία χρόνια έχω βαρεθεί να βλέπω διαγωνισμούς για την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος στα νοσοκομεία, με διάφορες αποχρώσεις και εκφάνσεις βέβαια. Δεν μπορώ να ξέρω τι κόλλημα έχουν φάει με αυτό το πράγμα τα τελευταία χρόνια οι Υπουργοί Υγείας,  αλλά είναι πια φανερό ότι κάποιοι τους περνάνε συστηματικά στο μυαλό ότι τα διπλογραφικά συστήματα νοσοκομείων,  είτε Δεν Υπάρχουν, είτε Υπάρχουν αλλά  Δεν Δουλεύουν, είτε Υπάρχουν, Δουλεύουν αλλά Δεν Βγάζουν Τα Αποτελέσματα Όπως Πρέπει, είτε Υπάρχουν, Δουλεύουν, Βγάζουν Τα Σωστά Αποτελέσματα Όπως Πρέπει, αλλά Δεν Υπάρχει ο Κατάλληλος Κόσμος Να Τα Διαχειρισθεί.

Εγώ θα βάλω και άλλο ένα ΕΙΤΕ. Δεν υπάρχει κανένα από τα προαναφερόμενα προβλήματα, αλλά πρέπει να βρίσκουμε ‘’Τρύπες Στο Σύστημα’’.

Πως μου ήρθε να ασχοληθώ με αυτό το θέμα ? Είδα τελευταία μια εγκύκλιο, του Λυκουρέντζου αυτή τη φορά, με θέμα την ‘’Αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών πόρων των Δημόσιων Μονάδων Υγείας (Δ.Μ.Υ.)’’.

Στόχος αυτής είναι η δρομολόγηση των διαδικασιών πρόσληψης εταιριών για την υποστήριξη των οικονομικών υπηρεσιών των νοσοκομείων.

Ειρήσθω εν παρόδω, η εγκύκλιος  είναι γραμμένη με ύφος προκήρυξης ολοκληρωμένου διαγωνισμού, με φυσικό αντικείμενο, οικονομικό αντικείμενο, όρους και προϋποθέσεις, κ.λ.π. Αξίζει να την διαβάσετε από την ‘’ΔΙΑΥΓΕΙΑ’’ του Υπουργείου Υγείας (ΑΔΑ: Β4ΤΝΘ-Ι4Σ / 1-10-2012)

Ο βασικός στόχος όπως αποτυπώνεται στην εισαγωγή της εγκυκλίου είναι :

’’ η εφαρμογή της διπλογραφικής μεθόδου Γενικής Αναλυτικής Λογιστικής  και Κοστολόγησης (Σ.Σ.  δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, αλλά ας το δεχθούμε σαν συγγραφική πλάνη του συντάκτη !!) σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας (κατά απόλυτη προτεραιότητα μάλιστα !!), θα έχει σαν αποτέλεσμα  την επίτευξη της μείωσης του κόστους λειτουργίας και της καλύτερης διαχείρισης των οικονομικών πόρων των Δημόσιων Μονάδων Υγείας. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες των πολιτών και να εξασφαλίζονται ποιοτικές και ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Και αυτό διότι με το διπλογραφικό σύστημα θα επιτυγχάνεται αποτελεσματικός έλεγχος των δαπανών και η διασφάλιση των εσόδων των υπηρεσιών υγείας. ‘’

Συνεχίζεται ....

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα teacher. Τρελλάθηκα στο refresh τόση ώρα να δω τι θα έχεις σήμερα !!! Που το τσίμπησες αυτό πάλι βρε θηρίο ? Μου έφτιαξες την μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή