13 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΚΑ ΜΕΤΡΑ ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

 Οι πιέσεις που ασκεί πια η τρόικα για άμεσες αλλαγές στην υγεία είναι αφόρητες. Στο υπουργείο Υγείας τρέχουν και δε φθάνουν προκειμένου να κατορθώσουν να εκπληρώσουν τις ..απαιτήσεις των δανειστών μας μέχρι να δοθεί η δόση. Αποτελεί άλλωστε βασικό κριτήριο για να δώσει η τρόικα το πράσινο φως στον τομέα της υγείας. 

Μάλιστα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες με απόρρητο έγγραφό της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητά 10 άμεσα μέτρα προκειμένου να δείξει την …εύνοιά της. Τι λένε οι δανειστές μας στο σημείωμά τους
  
Χωρίς καμία απολύτως σκέψη για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα όποια μέτρα στους ασθενείς, οι τροικανοί ζητούν επιτακτικά πια να προωθηθούν ορισμένες αλλαγές στην υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη. Έλεος φυσικά δε δείχνουν για τους ασφαλισμένους που άμεσα ή έμμεσε θα πρέπει να πληρώνουν παραπάνω. 

Ειδικότερα, με απόρρητο σημείωμά της η τρόικα ζητά να προωθηθούν άμεσα κάποιες αλλαγές. Μεταξύ αυτών είναι:

Καταρχάς να συνταχθεί το νέο δελτίο τιμών το αργότερο έως τις 18 Οκτωβρίου. Άλλωστε η αρχική ημερομηνία που είχε δοθεί (30 Σεπτεμβρίου) χάθηκε.  Γι αυτό άλλωστε το επιτελείο του υπουργείου Υγείας βιάζεται άρον άρον να εκδώσει το νέο δελτίο τιμών ακόμη και με λάθη. 

Επίσης ζητούν να ανακοινωθεί η θετική λίστα φαρμάκων που θα αποτελεί τον κατάλογο με τα σκευάσματα που θα αποζημιώνονται από τα Ταμεία. 

Εκτός αυτού επιμένουν να υιοθετηθεί η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και χωρίς να αναγράφεται στις συνταγές η εμπορική ονομασία του φαρμάκου. Γεγονός βέβαια που ανοίγει και πάλι τον ασκό του Αιόλου καθώς με τη ρύθμιση αυτή οι φαρμακοποιοί θα μπορούν ουσιαστικά να αλλάζουν το φάρμακο που έχει επιλέξει ο γιατρός. 

Παράλληλα οι τροικανοί ζητούν να αλλάξει ο κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ γεγονός που θα επιφέρει μειώσεις στην οικονομική κάλυψη της νοσηλείας για τους ασθενείς αλλά και των εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων. 

Οι δανειστές μας θέτουν και ως βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Γι αυτό άλλωστε εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί η συγχώνευση άλλων 5 νοσοκομείων. 

Όμως αυτό που φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία και για τους φαρμακοποιούς είναι το γεγονός ότι στο σημείωμά τους οι τροικανοί ζητούν να μειωθεί το κέρδος τους στο 15%. Κάτι βέβαια που όπως διευκρινίζουν μπορεί να γίνει και μετά τον Οκτώβριο. 

Δήμητρα Ευθυμιάδου στο http://www.iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου