9 Σεπτεμβρίου 2012

ΦΑΡΜΑΚΟ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ, ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ....

Πρωί – πρωί Κυριακής παρακολούθησα μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Μάριου Σαλμά στο τηλεοπτικό σταθμό Mega και φρόντισα να σημειώσω αρκετές ενδιαφέρουσες θέσεις του. Επειδή ο Σαλμάς ενίοτε λέει αλήθειες, σας παραθέτω αυτές που με άγγιξαν, σχολιασμένες με τις δικές μου απορίες ή / και τοποθετήσεις. Ελπίζω να μη μου ξέφυγε κάτι.

(1). Ο ΕΟΠΥΥ του Λοβέρδου, φτιάχτηκε χωρίς να πάρει πρόβλεψη τις επιπτώσεις στα αναμενόμενα έσοδα του, της αναμενόμενης ανεργίας και των επερχόμενων  μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.
Καλά οι επιτροπές σοφών που είχε συγκροτήσει ο (προηγούμενος) Αντρέας για να οργανώσουν τον ΕΟΠΥΥ και οι τόσοι εξειδικευμένοι συνεργάτες του, δεν το είχαν μετρήσει και προβλέψει αυτό ? Τις σοφοί ήταν αυτοί ? Στην εφεδρεία γρήγορα όλοι τους. Όσοι τουλάχιστον δεν έχουν βγει στη σύνταξη, ακόμη.

(2). Όλοι οι έλληνες κυκλοφορούν με τσάντες φάρμακα.
Τώρα κατάλαβα γιατί όλοι που κυκλοφορούν στο δρόμο, έχουν σφιχταγκαλιασμένες κάτι μεγάλες τσάντες του Jumbo. Και αναρωτιόμουνα ….

(3). Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ενημερωμένο μητρώο ασφαλισμένων με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει κανείς ποιος έχει και ποιος δεν έχει δικαίωμα νοσηλευτικής και ασφαλιστικής κάλυψης.
Καλά ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει πρόσβαση στα αρχεία του ΑΜΚΑ, ή ο ΑΜΚΑ δεν ενημερώνεται πλέον ? Κάτι για αρχεία έμμεσων ασφαλισμένων που είπε δεν το κατάλαβα. Μάλλον δεν τον είχαν ενημερώσει καλά ή δεν το έχει καταλάβει καλά ή διαβλέπω νέο έργο ΗΔΙΚΑ στον ορίζοντα.

(4). Η συμμετοχή των ελλήνων στο φάρμακο είναι από τις μικρότερες στην Ευρώπη και η τιμή του φαρμάκου είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη.
Εδώ κάτι δεν μου άρεσε. Προβλέπω σε επόμενη συνέντευξη την εξαγγελία αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

(5). Οι ελλείψεις σε κάποια φάρμακα οφείλονται διότι επειδή είναι φτηνά και για αυτό γίνεται παράλληλη εξαγωγή σε άλλες χώρες.
Α ρε μπαγάσες φαρμακέμποροι. Εκμεταλλεύεστε τις δυνατότητες που σας δίνει το θεσμικό πλαίσιο της χώρα και μας γονατίζετε. Αιματορουφήχτρες.

(6). Το πρόβλημα είναι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έμπαιναν ποτέ στο κόπο να παίρνουν μεγάλες εκπτώσεις από τις φαρμακοβιομηχανίες, παρ’ όλο ότι αποτελούν ιδιαίτερα μεγάλους πελάτες.
Καλά τόσο καιρό κανείς υπουργός δεν μπήκε στο κόσμο να ελέγξει τις ικανότητες των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων που αυτός διόριζε ? Ας το λάβει σοβαρά υπ’ όψιν το Μαξίμου, εν όψει των όποιων νέων αλλαγών σε αυτά. Για να το λέει ο Σαλμάς, κάτι θα ξέρει.

(7). Το ασφαλιστικό σύστημα της Γερμανίας αγοράζει τα φάρμακα στη μισή τιμή από ότι στην Ελλάδα.
Ευτυχώς που ήρθε ο Ραιχεμπαχ και το μάθαμε και αυτό.
 
(8). Εκτίμηση ότι με σοβαρή προσέγγιση για τα αναμενόμενα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, θα προκύψει ένα σοβαρό, αξιόπιστο και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών των οφειλομένων σε φαρμακοποιούς, γιατρούς και λοιπούς.
Προσοχή Μάριε στην επιλογή των σοφών που θα ασχοληθούν με την ανάλυση των στοιχείων και τις διαδικασίες προβλέψεων. Επειδή πρώτος εσύ το επεσήμανες, δεν θα έχεις το άλλοθι της ‘’συγγνωστής πλάνης’’.

(9). Εάν δεν αυτορυθμισθεί η αγορά, θα επέμβει προσωρινά ο ΕΟΠΥΥ και θα ρυθμίσει αυτή την στρεβλή αλυσίδα διακίνησης φαρμάκου. Ήτοι, ο ΕΟΠΥΥ θα αγοράζει με μεγάλες εκπτώσεις από τη φαρμακοβιομηχανία και θα τα πουλάει στους φαρμακοποιούς, παίρνοντας τις μεταχρονολογημένες επιταγές, ή ανοίγοντας τους πιστωτικά όρια (πλαφόν δηλαδή, όπως λένε στις τράπεζες).
Εδώ μας τα χάλασε ο Μάριος. Κατ’ αρχήν, ‘’πρασινίζει’’ λίγο το ιδεολογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. βάζοντας ψήγματα σοσιαλιστικής νοοτροπίας, στις φιλελεύθερες αρχές του κόμματος. Κατά δεύτερο επεκτείνει τις δραστηριότητες του ΕΟΠΥΥ με το να τον μετατρέπει ΚΑΙ σε:
(α) μεσολαβητικό οργανισμό διαπραγματεύσεων και αγορών (αλήθεια επί τη ευκαιρία, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας εκτός από χώρο υποδοχής άνεργων μετακλητών υπαλλήλων, κάνει τίποτα ?) 
(β) ολίγον από φαρμακαποθήκη, μετά ή άνευ δυνατοτήτων logistics.
(γ) οργανισμό υπηρεσιών franchise με δυνατότητες ουσιαστικής διαχείρισης απαιτήσεων – υποχρεώσεων.
(δ) ολίγον από πιστωτικό ίδρυμα με δυνατότητες διαχείρισης πιστωτικών ορίων, μεταχρονολογημένων επιταγών (εάν μπορέσεις να το καλύψεις και νομοθετικά, να ξέρεις ότι όλη η αγορά θα σου ανάβει λαμπάδες) και θα προσέθετα εγώ και γραμματίων, όπως γίνεται σε μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία για τους ασθενείς τους. Μη σου πω να βάλεις και το Leasing μέσα. Ποτέ δεν ξέρεις.

2 σχόλια:

  1. George, κεφάτο σε βρίσκω πρωί - πρωί. Τι σε έπιασε κυριακάτικα με τις αναλύσεις σου πάλι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε με αρχηγέ, γιατί αν συνεχίσω να ακούω κάτι τέτοια δεν θα γλυτώσω το Λεξοτανίλ. Ψέμματα, σε τσιπραλέξ θα πάω, γιατί δεν τους αντέχω πλέον.

      Διαγραφή