1 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Καλορίζικοι και καλή επιτυχία σε ένα, αντικειμενικά πολύ δύσκολο έργο, σε μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κάνει γνωστό, ευρέως τουλάχιστον, το πρόγραμμα της για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και έτσι οι περισσότεροι από εμάς, δεν ξέρουμε τι πρόκειται να δούμε να σχεδιάζεται, να υλοποιείται (μαζί με το πως υλοποιείται) και να λειτουργεί, σε αυτό το τομέα.
Έτσι, σε αυτή τη φάση, μόνο ευχές και ελπίδες μπορεί κάποιος να εκφράσει.
Προσωπικά σαν ένα απλός ‘’πληροφορικάριος’’, με αρκετά χρόνια εμπειριών στη πλάτη και στο μυαλό, τέσσερα πράγματα θα ευχόμουνα και θα ήλπιζα :

(1). Να μη σας δω εγκλωβισμένους σε υπάρχοντες άκαμπτους σχεδιασμούς, τεχνικούς συμβούλους και κατατεθειμένα τεχνικά δελτία έργων προς χρηματοδότηση. Χρειάζεται πολύ δουλειά παραπάνω, το καταλαβαίνω. Όπως καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει και πολύς χρόνος, δεδομένου ότι και αυτό το πλαίσιο στήριξης (ΕΣΠΑ), έτρεξε όπως και το προηγούμενο. Θα ήθελα να τα δείτε πάλι και να κάνετε τις διορθωτικές κινήσεις που χρειάζονται. Γιατί χρειάζονται ….

(2). Να μη σας δω να περνάτε από την αντίληψη του ‘’Ανοικτού Κώδικα για το Δημόσιο’’ και την ‘’Υπηρεσιοκεντρική Θεώρηση’’ στην υλοποίηση τεχνολογικών έργων, στην αντίληψη ‘’Φέρτε έτοιμες λύσεις από εξωτερικό, που δουλεύουν χρόνια’’. Η θεωρία της Ferrari που θα γίνει το εργαλείο για μεγάλα και άνετα ταξίδια, έπαιξε και τα προηγούμενα χρόνια. Τα αποτελέσματα ίσως σας είναι γνωστά. Εάν όχι, επιτρέψτε μου να σας πω ότι, δυστυχώς θα απογοητευτείτε με αυτά που θα βρείτε στις αποτιμήσεις που θα κάνετε.

(3). Να μη σας δω οπαδούς της θεωρίας ‘’αποκλειστικά μεγάλα έργα’’ που να τα καλύπτουν όλα μιας και έξω. Εδώ απαιτείται μια πολιτική απόφαση η οποία, μάλλον, σας προσπερνά και η οποία πρέπει να δίνει απαντήσεις σε μια σειρά απλών ερωτημάτων. Θέλουμε ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα στη χώρας μας, ναι ή όχι ? Θέλουμε η αναπτυξιακή καινοτομία να μην περιορίζεται στα ερευνητικά εργαστήρια πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και σε δύο – τρεις (τόσες μας απομείνανε) μεγάλες εταιρίες, ναι ή όχι ? Θέλουμε την ουσιαστική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νέων επιστημόνων, ναι ή όχι ?

Η αντίληψη αυτή που, δυστυχώς, επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια, ένα μόνο αποτέλεσμα μας έδειξε. Την μετατροπή εταιριών υψηλής τεχνολογικής ανάπτυξης σε dealers έτοιμων πακέτων, την μετεξέλιξη καταρτισμένων developers σε προσαρμογείς πακέτων λογισμικού, την υποβάθμιση εταιριών υλοποίησης σε υπεργολάβους και την υιοθέτηση της εξάρτησης μέσω της ‘’δάνειας εμπειρίας’’.

(4). Να θυμάστε ότι εκτός από το Hardware και το Software, υπάρχει και το Peopleware, στο οποίο οι σύγχρονες τάσεις σχεδιασμού, οι επιχειρηματικές στρατηγικές και αρκετές από τις έτοιμες λύσεις, δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία.

Κύριοι, έχετε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Νέοι άνθρωποι (και μιλάω για τον Μ. Βολουδάκη και τον Δ. Πτωχό, δεδομένου ότι ο Γ. Μέργος παραμένει πάντα νέος στο μυαλό), δεν έχετε τις αγκυλώσεις και εργασιακές εμπειρίες που αποκτούν όσοι, αναγκαστικά ή όχι, δουλεύουν δεκαετίες τώρα με το ελληνικό δημόσιο, όπως το ξέραμε τουλάχιστον. Τα διλήμματα και οι προκλήσεις μπροστά σας.

Καλή σας Επιτυχία !!!

3 σχόλια: