23 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ .... ?

Διάβαζα και ξαναδιάβαζα τις ειδήσεις και τις ‘’διαρροές’’ του σαββατοκυριακάτικου τύπου. Άκουγα και ξανάκουγα τις ιδέες και τις αναλύσεις διαφόρων ειδημόνων στα τηλεοπτικά παράθυρα. Είδα και ξαναείδα δελτία τύπου και δηλώσεις υπουργών και βουλευτών για σχεδιασμούς, προβλήματα, λύσεις και προβληματισμούς. Άκουσα και την ομιλία του Αλέξη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ.  

Και απογοητεύθηκα ξανά από το περιεχόμενο των προτάσεων τους, για το μοναδικό θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία, να μειώσουμε τις δαπάνες, να αναζωογονήσουμε την αγορά και να βγούμε από τη κρίση. Τυποποιημένες συνταγές τρόικας (και ας βλέπουν ότι τρία χρόνια τώρα δεν βγαίνει το πράγμα), ή ιδεατά μοντέλα οικονομικής διαχείρισης, εκτός τόπου και χρόνου. Τα ίδια και τα ίδια, ακριβώς.

Θα πει τώρα κάποιος, καλώστονα !. Που ήσουν εσύ τόσο καιρό κρυμμένος παλικάρι μου, να μας δώσεις τις λύσεις σου να τελειώνουμε. Όχι βέβαια. Δεν διεκδικώ να είμαι άλλος ένας Ελληναράς που έχει λύσεις και προτάσεις (ή και έτοιμες οδηγίες) έτοιμος να τις βάλει στο τραπέζι.

Απλώς αναρωτιόμουνα, εάν μέσα στα πολλά και διάφορα που σκέφτονται και αναλύουν οι πάσης φύσεως υπουργικοί επιτελείς, έχουν δει καθόλου και τη περίπτωση του outsourcing ?

Έχοντας αμφιβολία εάν είναι κατανοητός σε πολλούς ο όρος, άσχετα εάν πιπιλίζεται συνέχεια,  υπενθυμίζω ότι outsourcing δεν είναι το παλιό ‘’δώστε δουλειές έξω’’, αλλά η ανάθεση συγκεκριμένων υπηρεσιών και εργασιών μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού σε εξωτερικό συνεργάτη, σε μια εταιρία που εξειδικεύεται σε αυτό τον τομέα, προκειμένου να γίνει καλύτερη δουλειά με λιγότερους πόρους.

Σύμφωνα με αυτή την πρακτική, εργασίες όπως  οι λογιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, η μισθοδοσία, η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, η τεχνολογική υποστήριξη κ.ά.,  ανατίθενται σε εξωτερικούς συνεργάτες ενός οργανισμού, μέσω "ελεύθερης" εργασιακής σχέσης. Ελεύθερης, με την έννοια ότι έτσι ο  οργανισμός δεν απασχολεί προσωπικό με εξαρτημένη σχέση (μισθό), αλλά καταβάλλει κάποιο αντίτιμο που έχει συμφωνηθεί για τις υπηρεσίες που απολαμβάνει.  Έτσι λοιπόν έρχομαι να ρωτήσω τους αγαπητούς υπεύθυνους, ειδικά του τομέα υγείας :

Έχετε μελετήσει καθόλου αυτή την περίπτωση για τα ελληνικά νοσοκομεία ?
Έχετε υπολογίσει εάν πάτε σε outsourcing πληροφορική, λογιστήρια, μισθοδοσίες, εκκαθαρίσεις, πλυστικά  και ότι άλλο μπορεί να πάει, (ΟΧΙ όμως με μοντέλα που εφαρμόζονται σήμερα για φύλαξη και καθαριότητα !), τι πόροι μπορούν να εξοικονομηθούν ?
Έχετε μήπως δει ότι, εάν αυτό συνδυασθεί με την υποχρέωση όπως μέρος του προσωπικού που θα ‘’απομακρυνθεί’’, λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων, να προσλαμβάνεται υποχρεωτικά από τους πάροχους υπηρεσιών outsourcing, μπορεί να έχει λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και κοινωνία ?
Έχετε δει ... , έχετε δει ... , έχετε δει ......

Είμαι βέβαιος ότι η απάντηση θα είναι ‘’Μα τι μας λέτε τώρα ? Βεβαίως το έχουμε κάνει. Ήδη ετοιμάζουμε τις πρώτες παρεμβάσεις μας στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και έχουμε δώσει οδηγίες στις υπηρεσίες μας, για την προετοιμασία των ανάλογων αποφάσεων και εγκυκλίων. Γιατί βιάζεστε, κύριε ?. Περιμένετε λίγο και θα δείτε. ‘’

Αθάνατοι έλληνες λήπτες αποφάσεων, είσαστε ωραίοι !!!. Εάν όμως είχατε δουλέψει και λίγο στην πραγματική οικονομία (στην αγορά ή πιάτσα που λέμε), τα πράγματα σήμερα ΣΙΓΟΥΡΑ δεν θα ήταν έτσι.  Για κανέναν μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου