3 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΤΕΡΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΣΗ .....

Οι κυριακάτικες εφημερίδες ενίοτε κρύβουν αρκετές εκπλήξεις στους αναγνώστες τους και αυτός είναι ένα λόγος που εξακολουθώ να τις παίρνω τρεις – τρεις, όπως τις παλιές καλές εποχές. Έτσι και αυτή τη Κυριακή, έπεσα σε δύο ‘’ωραία’’ θέματα.

Το πρώτο αφορά την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής υπογραφής στο σύνολο του δημόσιου τομέα !!! Ναι, δεν αστειεύομαι. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προτίθεται να ενεργοποιήσει το σύστημα των ηλεκτρονικών υπογραφών ΑΜΕΣΑ. Εάν είναι δυνατόν και την ερχόμενη εβδομάδα.

Χωρίς να υπάρχει καμία αμφιβολία για την αναγκαιότητα και χρησιμότητα του συστήματος, νομίζω ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ΔΕΝ ξεκινάει καλά. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά εαν δεν προηγηθεί μια πιλοτική εφαρμογή, θα γελάσει το παρδαλό κατσίκι.

Το δεύτερο αφορά μια συνέντευξη του πρώην γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, στην  οποία ο πρώην Γ.Γ. παραθέτει τις απόψεις του σχετικά με το ορθολογικό management του ΕΣΥ. Για λόγους δεοντολογίας, ίσως δεν θα ήταν δόκιμο να κρίνει κανείς τις απόψεις του γιατί, … είναι απόψεις του. Επειδή όμως έχει χρηματίσει πολιτικό πρόσωπο σε τομέα ο οποίος επηρεάζει τη καθημερινότητα του συνόλου των κατοίκων της Χώρας,  θεωρώ ότι δικαιούμαι να σχολιάσω δύο σημεία της :

(1). Οι μοναδικές περίοδοι που οι μονάδες υγείας (νοσοκομεία) διοικήθηκαν με αξιοκρατικά επιλεγμένους διοικητές, μέσω ανοικτών διαδικασιών (open.gov και τέτοια) ήταν το 2001-2002 και 2009-2011.

Εγώ τώρα γιατί θυμάμαι (κατά τη περίοδο του) κάτι διοικητές, ηθοποιούς, συνδικαλιστές, παροπλισμένους συνταξιούχους, υπέργηρες φιλενάδες μαμάδων, κ.λ.π κ.λ.π. Αφήνω δε τα τυπικά προσόντα των περισσοτέρων. Αλλά αυτά ας μη τα συζητήσουμε καλύτερα. Αχ, αχ, αχ, ξέχασε γρήγορα ο κος τέως Γενικός….

(2). Τα έως 85 νοσοκομεία πια – ΝΠΔΔ από 1-1-2013 …..

Ωωωπ !!!! Τι έχουμε εδώ ? Ομολογία ότι κλείνουνε μονάδες ? Μα εάν θυμάμαι καλά και ο ίδιος και ο προϊστάμενος υπουργός του, άλλα μας έλεγαν μέχρις να φύγουν. Κάτι για συνενώσεις διοικήσεων κ.λ.π. κ.λ.π.,  θυμάμαι.

Τώρα, ότι είναι σαφής η πρόθεση του να στηρίξει του μισούς από τους υφιστάμενους διοικητές και να περάσει την θέση ότι, ‘’αυτοί να μην πειραχτούν για να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία’’, δεν το σχολιάζουμε. Όπως δεν θα σχολιάσουμε τη θέση ότι ‘’πρέπει να επιλέγονται οι καλύτεροι προϊστάμενοι υπηρεσιών, έχοντας στοχοθεσία και έλεγχο’’. 

Στερνή μου γνώση,  να σε είχα πρώτα !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου