21 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ - Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ.

Ξεκίνησε η αναμενόμενη και πολλαπλώς διαψευσθείσα ενσωμάτωση (στην ουσία κλείσιμο μονάδων υγείας), η οποία σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Λυκουρέντζου θα αποφέρει εξοικονόμηση  3,132 εκ. ευρώ. Και μας ανακοινώθηκε μάλιστα με το βαρύγδουπο τίτλο   ‘’ της ενίσχυσης των νοσοκομείων της ΒΔ Αττικής’’ !!!.

Για όσους ξέρουν πρόσωπα και πράγματα του χώρου της υγείας, αυτό που κάνει εντύπωση δεν είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα στοιχεία νοσηλευτικής κίνησης, οι δείκτες αξιολόγησης, κ.λ.π. , για τα οποία αναρωτιέται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξάνθος, αλλά γιατί ξεκίνησαν τις όποιες μειώσεις δαπανών από τις μονάδες υγείας.

Και για να εξηγούμεθα. Το Υπουργείο Υγείας έχει δεκάδες εποπτευόμενους φορείς που απορροφούν εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ουσιαστικό έργο ή εάν θέλετε χωρίς κάποιο αναγκαίο έργο για τις σημερινές συνθήκες που περνάει ο ελληνικός λαός. Οποιοσδήποτε από εμάς, από τους απλούς πολίτες, δεν ξέρει ούτε μπορεί να πληροφορηθεί με ακρίβεια, τι κάνουν αυτοί, που συνεισφέρουν, πόσο μας κοστίζουν και κατά πόσο χρειάζονται σήμερα.  Ένας βουλευτής όμως, μπορεί να υποβάλλει ερώτημα και να πάρει τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε όλοι μας από τους ιθύνοντες του υπουργείου υγείας.

Ας δούμε μερικούς από αυτούς, ενδεικτικά :

(1). Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Οι περισσότεροι δεν το ξέρετε καν ούτε σαν τίτλο. Τι κάνει αυτό ? Ορίστε τι λέει ο επίσημος διαδικτυακός τόπος του.

Ίδρυση: Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) είναι ανώνυμη εταιρεία, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Το ΙΦΕΤ ιδρύθηκε το 1991 έπειτα από τη συγχώνευση της τότε Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας (ΕΦ) και της Κρατικής Φαρμακαποθήκης (ΚΦ). Το 2001 ενσωματώθηκε στο ΙΦΕΤ η Φαρμέτρικα και το 2007 η ΕΛΒΙΟΝΥ.

Αποστολή του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας είναι η ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνογνωσίας στον τομέα του φαρμάκου και η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη. Με αποκλειστικό γνώμονα τη συμβολή στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, το ΙΦΕΤ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, προσφέρει υπηρεσίες στον Έλληνα πολίτη και την επιστημονική κοινότητα που σχετίζεται με την υγεία:

  1. Ανάπτυξη μεθοδολογίας και διενέργεια μελετών βιοϊσοδυναμίας και βιοδιαθεσιμότητας
  2. Άμεση κάλυψη των αναγκών της χώρας σε φάρμακα απαραίτητα για τη δημόσια υγεία
  3. Παραγωγή Μεθαδόνης, ποσίμων διαλυμάτων και δισκίων
  4. Ανάπτυξη εφαρμογών οργάνωσης και μηχανογράφησης στο χώρο της υγείας
  5. Παροχή επίσημης και έγκυρης πληροφόρησης στους επιστήμονες του χώρου της υγείας

Εάν εξαιρέσω το νο (3), για το οποίο δεν έχω άποψη, όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν κανένα νόημα. Ειδικά δε το νο (2), το διαπιστώνουμε όλοι μας καθημερινά στην πράξη !!!!

(2). Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία Α.Ε. - ΕΚΑΠΤΥ (πρώην ΕΚΕΒΥΛ). Τι κάνει αυτό ? Ορίστε τι λέει ο επίσημος διαδικτυακός τόπος του.
Το ΕΚΕΒΥΛ δραστηριοποιείται στο χώρο της υγείας και εστιάζει στην ιατρική τεχνολογία. Συνεργάζεται στενά με το σύνολο της αγοράς ιατροτεχνολογικών προϊόντων, πιστοποιεί πλήθος νοσοκομειακών τμημάτων, διεξάγει ελέγχους ποιότητας προϊόντων, διευρύνει τις συνεργασίες του με το εξωτερικό και προάγει την καινοτομία στην τεχνολογία υγείας.
  • Οργανισμός Πιστοποίησης. Πιστοποιεί φορείς (επιχειρήσεις & οργανισμούς) ως προς τα πρότυπα EN ISO 9001:2008, EN ISO 13485:2003 και τις υπουργικές αποφάσεις ΔΥ7/2480/94 και ΔΥ8/1348/04.
  • Κοινοποιημένος Οργανισμός. Πιστοποιεί ιατροτεχνολογικά προϊόντα (σήμανση CE Mark).
  • Εργαστήριο Ελέγχου και Δοκιμών. Εφαρμόζοντας εναρμονισμένα πρότυπα ελέγχει προϊόντα ως προς τη συμμόρφωσή τους.
  • Ερευνητικό Κέντρο. Εκπονεί Εθνικά, Κοινοτικά και Ευρωπαϊκά έργα Έρευνας & Ανάπτυξης.
  • Φορέας Παροχής Εκπαίδευσης. Διοργανώνει εκπαιδευτικές διαδικασίες με αποδέκτες κυρίως νοσοκομεία.
  • Φορέας Τήρησης Μητρώου Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και Προμηθευτών.
Χωρίς κανένα σχόλιο. Απλώς μόνο αναφέρω ότι το Υπουργείο έχει ολόκληρη Διεύθυνση Βιοτεχνολογίας για ανάλογα θέματα, καθώς και την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (που την κρατάει ακόμη παρά την απραξία της), τα οποία καλύπτουν ή μπορούν να καλύψουν άνετα τα παραπάνω αντικείμενα.

(3). Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Πρώην Σχολή Νοσηλευτικής).
Κανένα ουσιαστικό ρόλο, δεδομένου ότι όλα τα αντικείμενα της υπερκαλύπτονται πλήρως από ανάλογα τμήματα Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Θεωρητικά παρέχει μεταπτυχιακά τμήματα σπουδών στους εργαζόμενους του υπουργείου και του χώρου της υγείας, με τίτλους χωρίς καμία ουσιαστική ισοτιμία.  Σημαντική της ίσως χρησιμότητα είναι η απορρόφηση κοινοτικών πόρων και η παροχή εξειδικευμένης τεχνογνωσίας (think tank, που λέμε) στους εκάστοτε κατόχους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ.

(4).  ΚΕΕΛΠΝΟ.
Εδώ δεν θα πούμε τίποτα εμείς. Παραθέτουμε μόνο την παρέμβαση του Κινήματος για τη Διαφάνεια κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπής Θεσμών και διαφάνειας της Βουλής. 

Κύριοι βουλευτές, ορίστε πεδίον δόξης λαμπρό ώστε να μάθουμε όλοι.

1 σχόλιο:

  1. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΛΛΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ, ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΘΜΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΡΑΓΕ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή