1 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΔΙΚΑ

Νέο έργο στον αέρα απο την ΗΔΙΚΑ, με τίτλο ''Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για τη Στρατηγική Ανάπτυξη της Κοινωνικής Ασφάλισης" προυπολογισμού 2.320.775€ , ποσόν στο οποίο έχουν υπολογισθεί και απρόβλεπτα, (είπαμε, προαίρεση το λένε !!), 537.860€. 
Μέχρις εδώ, όλα καλά. Διαβάζοντας όμως τη διακήρυξη του έργου, παρατήρησα ότι μέσα στις απαιτήσεις του έργου υπάρχει και το εξής (Απαίτηση υπ' αριθμόν 3).

'' Στόχος του μέρους του έργου είναι η βελτίωση της λειτουργίας των παροχών υγείας των ΦΚΑ που εποπτεύει η ΓΓΚΑ. Πιο συγκεκριμένα επιχειρείται ο έλεγχος των παροχών υγείας σε σχέση με τα δημογραφικά και επιδημιολογικά στοιχεία, με γεωγραφικά κριτήρια.
Επιπρόσθετα, όλα τα σημεία επαφής των δικαιούχων με τους ΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ, όπως διοικητικά γραφεία, ιατρεία, νοσοκομεία, συνεργαζόμενοι φορείς, κλπ θα είναι διαθέσιμα με γεωγραφικά κριτήρια, μέσα από τη δικτυακή πύλη της ΓΓΚΑ για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη.
Τέλος, οι δαπάνες των ταμείων σε ιατροφαρμακευτικές παρουσιάζουν αύξηση και το  κόστους τους πρέπει να ελεγχθεί. Στο παραπάνω πλαίσιο βρίσκεται σε εξέλιξη έργο ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που εκτιμάται να περιορίσει σημαντικά τα προβλήματα και να δημιουργήσει μία χρήσιμη βάση δεδομένων με ακριβή στοιχεία  για τις παροχές σε φάρμακα σε δικαιούχους.
Τα δεδομένα αυτά, με τη χρήση της γεωγραφικής πλατφόρμας που θα υλοποιηθεί από το έργο, θα αξιολογούνται και θα αντιμετωπίζονται με εύκολο τρόπο δικαιολογημένες και μη παροχές, ώστε να υπάρχει μία πιο δίκαιη και ορθολογική στρατηγική στις παροχές αυτές για το σύνολο των ΦΚΑ και των δικαιούχων στην Ελληνική επικράτεια. ''

Γνωρίζοντας όμως πράγματα και καταστάσεις, έχω την εξής απορία.

Είναι γνωστό ότι το Υπουργείο Υγείας εδώ και δύο χρόνια συντάσσει το νέο ''Χάρτη Υγείας - Πρόνοιας'', (προυπολογισμού 6.000.000€) ο οποίος περιλαμβάνει όλα αυτά που αναφέρει η απαίτηση (3) και πολύ περισσότερα.  Πρόσφατα μάλιστα κατακυρώθηκε η ανάπτυξη του συστήματος που θα διαχειρίζεται τα στοιχεία του ''Χάρτη'', ύψους 550.000€.

Γιατί λοιπόν να γίνει ένα δεύτερο παρεμφερές σύστημα, με κίνδυνο( εκτός των χαμένων πόρων) να υπάρχουν επικαλυπτόμενα και, γιατί όχι, αντικρουόμενα δεδομένα ? Εαν το θέμα είναι να μπούν σε γεωγραφική απεικόνιση τα διοικητικά γραφεία των ΦΚΑ, μπορούν πολύ εύκολα να συμπεριληφθούν στο προαναφερόμενο έργο.

Όλα τα υπόλοιπα, δεν αποτελούν παρά μια απλή διασύνδεση έργων που είναι σε λειτουργία, ή υπό λειτουργία.  Και τα ξαναλέω (1) Χάρτης Υγείας - Πρόνοιας, (2) Esynet ΥΥΚΑ και (3) οι υφιστάμενες δυνατότητες της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Τόσο απλά και χωρίς περιβλήματα και κορδέλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου