25 Αυγούστου 2012

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ MANAGERS.

Συγχαρητήρια !!! Ήρθε επιτέλους η ώρα που οι αγώνες, οι προσπάθειες και η προσφορά σας θα δικαιωθούν. Είστε μέσα στη λίστα των υποψήφιων managers φορέων, οργανισμών, ιδρυμάτων και ινστιτούτων και οσονούπω θα κληθείτε να προσφέρετε τις υπηρεσίες και γνώσεις σας.

 Σίγουρα έχετε κάποιο άγχος, γιατί δεν έχετε ακόμη σοβαρή εργασιακή εμπειρία αλλά και δεν γνωρίζετε πολλά από αυτά τα διοικητικά. Δικαιολογημένα, αλλά σκεφθείτε ότι είναι και καλύτερα,  γιατί είστε νέος και άφθαρτος, δεν έχετε διαβρωθεί από συνθήκες, πρόσωπα και καταστάσεις και άλλα πολλά. Εξ άλλου στις ημέρες μας, πολλές από τις παθογένειες του παλιού συστήματος, τείνουν να εξαφανισθούν. Και είμαστε βέβαιοι ότι ΔΕΝ θα βρεθείτε αντιμέτωποι με πολλά από αυτά που θα αναρτήσουμε σε συνέχειες. Εμείς απλώς σαν οπαδοί του, ''καλλιο γαιδουροδενε παρα γαιδουρογυρευε'', θα σας τα πούμε και αχρείαστα να' ναι.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντως, μη φοβάστε. Για αυτό είμαστε εδώ. Με μια σειρά από εκπαιδευτικές ενότητες θα σας προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε στα πρώτα σας βήματα. Γνωρίζοντας καλά ότι αρκετοί από εσάς είστε του Πολυτεχνείου (του εκπαιδευτικού ιδρύματος εννοούμε,  όχι της γενιάς) και δεν είστε εξοικειωμένοι με έννοιες όπως Π.Δ., ΚΥΑ. Οργανισμός, Ελεγκτικό, Πάρεδρος, Ο.Δ.Ε., ΕΠΠΕ, CPV  κ.λ.π., κ.λ.π. για αυτό θα σας πάμε μαλακά – μαλακά, χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία LFExp.

Σαν πρώτη θεματική ενότητα επιλέξαμε την ενότητα των Διαγωνισμών. Δύσκολο θέμα, αλλά είναι σίγουρο ότι θα το βρείτε από την αρχή μπροστά σας. Πάμε λοιπόν.

Κατ’ αρχήν φροντίστε να προμηθευτείτε και να μελετήσετε επιμελώς τα Π.Δ. 60 και 118/2007, τον  Ν. 3886/2010, τον Ν. 3861/2010 καθώς και ‘’Το Εγχειρίδιο Διαδικασιών Διαχείρισης και Ελέγχου Συγχρηματοδοτούμενων Πράξεων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΚ) 1828/2006’’, όπως θα ισχύει την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας. Όλα αυτά αποτελούν τον βασικό θεωρητικό κορμό των απαραίτητων γνώσεων που πρέπει να έχετε εξ αρχής, για να μην πιαστείτε ‘’αδιάβαστοι’’. Ας δούμε όμως μαζί το πρακτικό μέρος. Έχοντας υιοθετήσει την μεθοδολογία LFExp, θα σας βάλουμε τέσσερα cases, για να σκεφθείτε και να κάνετε ένα self control, ικανοτήτων, δεξιοτήτων και σκέψης.

Case 1. Έχετε να διεκπεραιώσετε ένα διαγωνισμό για τον οποίο, για πολλούς και διάφορους λόγους που συνήθως δεν σας αφορούν, πρέπει να προκριθεί ο mr Χ.
Προσοχή όμως, όλα θα πρέπει είναι νόμιμα στο ακέραιο. Ούτε οι υπηρεσίες, ούτε ο πάρεδρος, ούτε οι ανταγωνιστές, θα μπορούν να πουν το παραμικρό για τη διαδικασία πρόκρισης του mr X. Θα ακούσετε αρκετά βέβαια, αλλά μη σας νοιάζει. Κακοπροαίρετοι θα υπάρχουν πάντα.
Case 2.  Υπάρχουν αρκετοί συνεργάτες, φίλοι και γνωστοί που έχουν προσφέρει και εξακολουθούν να προσφέρουν, μόνο που δεν έχουν τη δική σας τύχη. Δυστυχώς δεν υπάρχει θέση για αυτούς. Άσε που ο ‘’ΜΕΓΑΛΟΣ’’ και ο ‘’ΧΑΤΖΑΡΑΣ’’ με τις οδηγίες και διαταγές που βγάζουν κάθε τόσο, κλείνουν κάθε τρύπα και σβήνουν  τις ελπίδες τους. Δικά μας παιδιά είναι, μας βοηθάνε, δουλεύουνε χωρίς να πληρώνονται,  θα τους αφήσουμε έτσι ?  Όχι βέβαια.
Case  3. Έχετε έναν αξιόλογο καθ’ όλα διαγωνισμό, αλλά δεν θέλετε να έρθει ο οποιοσδήποτε παρατρεχάμενος (‘’περίπτερα’’ τα λένε στη πιάτσα) και να σας προκαλεί χρονικές ή άλλου είδους καθυστερήσεις.  Τι κάνουμε εδώ  ?
Case  4.  Έχετε πάλι ένα καθ’ όλα αξιόλογο διαγωνισμό, αλλά δεν θέλετε να αμφισβητηθεί η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων αναδόχων, ούτε κατά διάνοια. Φαντάζεστε ή έχετε ακούσει κάτι, αλλά δεν είναι ότι το καλύτερο. Το προαναφέραμε, καμία αμφισβήτηση για κανέναν ούτε των υπηρεσιών. Εδώ τι κάνουμε ?

Οι απαντήσεις δεν θα δοθούν από εδώ. Εμείς βάλαμε τα cases, εσείς έχετε όλο το χρόνο να τα σκεφθείτε. Όποιος θέλει όμως μπορεί να αποστείλει την (ή τις) γνώμη του στο mail μας. Όσοι είναι ‘’εντός’’ θα τους στείλουμε και εναλλακτικές αντιμετωπίσεις, όπως έχουν καταγραφεί χρόνια από τη καθημερινή πρακτική.  Καλό διαλογισμό !!!

((Υ.Γ. Για βοήθεια, σας λέμε τα εξής δύο που πρέπει να θυμάστε πάντα :
        (1). Μη σκεφθείτε ‘’πείραγμα’’ προδιαγραφών και απαιτήσεων. Δεν παίζει, χρόνια τώρα. Αν το κάνετε είστε άξιοι της τύχης σας. Εμείς πάντως σας το είπαμε.
       (2). Οι αξιόλογοι διαγωνισμοί οφείλουν να βγαίνουν σε διαβούλευση πριν προκηρυχθούν.))


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου