27 Αυγούστου 2012

ΕΝΟΧΛΗΣΕ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ - ΣΚΟΠΟΥΛΗ

''Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας επισημάνω ότι είναι απαραίτητο να προβείτε σε απευθείας ανάθεση της παραγγελίας των αντιδραστηρίων για τον έλεγχο των μονάδων αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με την πρόταση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και τηρώντας όλες τις νόμιμες και κοινοτικές οδηγίες. Η εντολή σάς έχει ήδη δοθεί από τον υπουργό στις 3 Αυγούστου 2012 και δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη. παρακαλώ για τις άμεσες δικές σας ενέργειες".

Πρόκειται για την επιστολή την οποία απέστειλε στις 24 Αυγούστου 2012 η υφυπουργός Υγείας Φωτ. Σκοπούλη στην πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Τζ. Κρεμαστινού, η οποία έχει επιδείξει πολύ περίεργη και χαρακτηριστική ολιγωρία να εκτελέσει την ρητή εντολή του υπουργού Υγείας Αν. Λυκουρέντζου να προχωρήσει στην αγορά αντιδραστηρίων για τον μοριακό έλεγχο του αίματος (ΝΑΤ) από την εταιρεία η οποία μειοδότησε στον σχετικό διαγωνισμό της 7ης Αυγούστου 2012, δηλαδή την εταρεία Roche.
Σύμφωνα με εξαιρετικά επείγον έγγραφο του ΕΚΕΑ, με ημερομηνία 7 Αυγούστου 2012 και αριθμό πρωτοκόλλου Γπ/08/2296, η επιλεγείσα μέθοδος για τον μοριακό έλεγχο σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι αυτή των μικροδεξαμενών, η φθηνότερη και πιο συμβατή με τα χαρακτηριστικά της χώρας μας δηλαδή, το κόστος για την οποία είναι 7,5 ευρώ τα έξι δείγματα συν ΦΠΑ για την εταιρεία Roche. H άλλη εταιρεία, η αμερικανική Chiron έδωσε προσφορά μόνον για μοριακό έλεγχο σε μονήρες δείγμα, δηλαδή την ακριβότερη μέθοδο, με κόστος 17,22 ευρώ το δείγμα συν ΦΠΑ!
Ο... Σαλμάς αναλαμβάνει διαπραγματεύσεις!
Με δεδομένες αυτές τις τιμές και ενώ η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ αρνείται ουσιαστικά να εκτελέσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και να προχωρήσει στην ανάθεση του έργου στην μειοδότρια εταιρεία Roche, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάρ. Σαλμάς εκδίδει δύο (2) ανακοινώσεις μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για να ενημερώσει την έμπλεη άγνοιας κοινή γνώμη ότι η εταιρεία Chiron, η ακριβότερη δηλαδή, δίνει στο υπουργείο Υγείας έκπτωση της τάξης του 10% και 20.000 δωρεάν αντιδραστήρια, τη στιγμή κατά την οποία, σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, η χώρα θα χρειασθεί φέτος σχεδόν 100.000 αντιδραστήρια και ανάλογους ελέγχους...
Στο σημείο αυτό η υφυπουργός Υγείας ενημερώνει σχετικά τον υπουργό Υγείας και η αρμοδιότητα για τον μοριακό έλεγχο του αίματος "περνάει" στην αρμόδια υφυπουργό Υγείας, την Φωτ. Σκοπούλη, η οποία έχει εξ αρχής την αρμοδιότητα για τα θέματα της δημοσίας υγείας.
Η πολύ περίεργη και ύποπτη στάση του Μάρ. Σαλμά υπογραμμίζεται ακόμη περισσότερο από ένα ενημερωτικό σημείωμα το οποίο αποστέλει η εταιρεία Roche στον Αν. Λυκουρέντζο, προκειμένου να κάνει γνωστό στον υπουργό Υγείας ότι ο Μάρ. Σαλμάς δεν έχει απαντήσει ακόμη και μετά τις ελεγχόμενες ανακοινώσεις του στην δική της προσφορά έκπτωσης της τάξης του 30% περίπου! Σημιεώνεται ότι, σύμφωνα με όλα τα διαμορφούμενα δεδομένα, η εταιρεία Roche, η οποία έχει κερδίσει τον διαγωνισμό, είναι η φθηνότερη, αλλά και εκείνη η οποία προσφέρει την υψηλότερη έκπτωση...
Λυκουρέντζος: Να πληρώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ
Με δεδομένη την πολύ στενή δημοσιονομική στενότητα την οποία αντιμετωπίζει η χώρα, συνεπώς και το υπουργείο Υγείας, ο Αν. Λυκουρέντζος είχε δώσει από τις 3 Αυγούστου 2012 την έγγραφη εντολή στην πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ να προχωρήσει με δαπάνες του Κέντρου στην αγορά των απαραιτήτων αντιδραστηρίων για τον μοριακό έλεγχου του αίματος σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου για το χρονικό διάστημα Αυγούστου - Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου του 2012.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε και έχει αυτή την οικονομική δυνατότητα, καθώς, όπως σημειώνει και ο ίδιος ο Αν. Λυκουρέντζος στο έγγραφό του προς την Τζ. Κρεμαστινού, οι δημόσιες επιχορηγήσεις προς αυτό δίνονται αφειδώς, με τελευταία εκείνη ύψους 7,7 εκατ. ευρώ, την οποία είχε εγκρίνει ο πρώην υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος, με την υπ'' αριθμόν 809/7-12-2011 υπουργική απόφασή του.
Η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέλαβε την υποχρέωση, μετά την εντολή του Αν. Λυκουρέντζου, αλλά δεν είχε πράξει τα νομίμως δέοντα ακόμη και μέχρι τις 24 Αυγούστου 2012... Η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, η Τζ. Κρεμαστινού, οφείλει να εξηγήσει την χαρακτηριστική όσο και λίαν περίεργη αβελτηράι της, η οποία γεννά πλήθος ερωτημάτων και υποψιών ακόμη και στον πιο καλοπροαίρετο παρατηρητή...
Σημειώνεται ακόμη ότι ο υπουργός Υγείας, με το έγγραφό του της 3ης Αυγούστου 2012, είχε δώσει επίσης εντολή στην Τζ. Κρεμαστινού το ποσό το οποίο θα χορηγήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ στο ΕΚΕΑ για την αγορά αντιδραστηρίων να μην υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.
Ενόχλησε η παρέμβαση Λυκουρέντζου - Σκοπούλη
Κι ενώ η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ αρνείται ακόμη να εκτελέσει τις εντολές της 3ης Αυγούστου 2012 του υπουργού Υγείας και της 24ης Αυγούστου 2012 της υφυπουργού Υγείας, είδε προχθές το φως της δημοσιότητας λιβελογράφημα κατά της Φωτ. Σκοπούλη, το οποίο κατηγορεί την υφυπουργό Υγείας ότι προχωρά σε... "απευθείας ανάθεση", δηλαδή σε ανάθεση χωρίς διαγωνισμό, σε μία από τις δύο εταιρείες. Το ίδιο λεβελογράφημα πλέκει το... εγκώμιο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάρ. Σαλμά!

Από το Βασίλη Βενιζέλο ->  http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=31246

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου