20 Αυγούστου 2012

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ ''ΒΛΕΠΟΥΝ'' ΟΙ ΛΙΒΥΟΙ

“Φαινόμενα αισχροκέρδειας” στην κοστολόγηση της νοσηλείας των 5.500 περίπου Λίβυων ασθενών σε ελληνικά ιδιωτικά θεραπευτήρια φοβάται το λιβυκό κράτος και για το λόγο αυτό έχει αναθέσει σε “αξιόπιστη” ιδιωτική εταιρεία από τη Λιβύη να συνεργαστεί με τις διοικήσεις των κλινικών και με τους υπεύθυνους των ξενοδοχείων, όπου φιλοξενήθηκαν οι ασθενείς και οι συνοδοί τους, ώστε από κοινού να προσδιορίσουν το ύψος των οφειλών.
Αυτό διεμήνυσε ο επιτετραμμένος πρέσβης της Λιβύης στην Ελλάδα Usama Eleyan κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, όταν ο τελευταίος έθεσε στο Λίβυο αξιωματούχο το πρόβλημα της καθυστέρησης της αποπληρωμής των οφειλών προς τις κλινικές και τα ξενοδοχεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας και της φιλοξενίας των Λίβυων ασθενών.

Ο επιτετραμμένος πρέσβης δεσμεύτηκε μεν για αποπληρωμή του 50% των οφειλών μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο οι επιφυλάξεις που εξέφρασε για το ύψος των κοστολογήσεων των παρεχόμενων υπηρεσιών ενδέχεται να βάλει φρένο στην τελική εξόφληση. Το ερώτημα φυσικά είναι τί μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που ο έλεγχος που πραγματοποιεί η επιτροπή που ήρθε από τη Λιβύη για το σκοπό αυτό δείξει αναντιστοιχία στην τιμολογιακή πολιτική των θεραπευτηρίων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρη Σαραφιανό, η οφειλή προς τις ιδιωτικές κλινικές ανέρχεται σήμερα στα 120 εκατ. ευρώ, ενώ 30 - 40 εκατ. υπολογίζονται πως είναι οι οφειλές προς τα ξενοδοχεία. Όπως σημειώνει, οι Λίβυοι έχουν υποσχεθεί πως θα καταβάλλουν το 50% των οφειλών τους και το υπόλοιπο ποσό όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της ιδιωτικής εταιρείας. “Ανάλογα με την τήρηση των υποσχέσεων για πληρωμή, θα υπάρξει συνέχιση ή μη της αποστολής για νοσηλεία και άλλων τραυματιών για τη Λιβύη”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαραφιανός.

Πόσο κόστισε η περίθαλψη κάθε Λίβυου ασθενούς

Από 15 έως 30 χιλ. ευρώ υπολογίζεται ότι κόστισε κατά μέσο όρο η περίθαλψη κάθε τραυματία από τη Λιβύη. Πέντε μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας υπέγραψαν σύμβαση για την υποδοχή των Λίβυων ασθενών: Ιατρικό Α.Ε., Υγεία, Ιασώ, Metropolitan και Βιοκλινική. Η νοσηλεία των τραυματιών έδωσε αρχικά ανάσα ζωής στα οικονομικά των θεραπευτηρίων και στην ουσία “έσωσε” τα αποτελέσματα του 2011, παρ΄ όλα αυτά τα χρήματα αναμένονται ακόμη να εισέλθουν στα ταμεία, καθώς έχουν δοθεί μόνο προκαταβολές. Δεν είναι τυχαίο πως συγκεκριμένες ιδιωτικές κλινικές επένδυσαν πολλά σε ό,τι αφορά τη ρευστότητά τους σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, η καθυστέρηση όμως της αποπληρωμής και η διαφορά στην κοστολόγηση που πιθανόν να προκύψει μετά τον έλεγχο της επιτροπής από τη Λιβύη, ενδέχεται να τινάξει στον αέρα τον οικονομικό τους προγραμματισμό.


Τα προβλήματα άρχισαν νωρίς

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του προγράμματος νοσηλείας τραυματιών και φιλοξενίας μικρής διάρκειας, το οποίο άρχισε να υλοποιείται το Μάρτιο του 2011, ακούστηκαν πολλά για ανάρμοστη συμπεριφορά ασθενών μέσα στις κλινικές και για περιστατικά τα οποία, αν και δεν ήταν βαριά, αντιμετωπίστηκαν ως τέτοια αναφορικά με το χρόνο νοσηλείας και αποθεραπείας. Να προστεθεί ακόμη πως η εβδομαδιαία αποζημίωση για κάθε τραυματία που νοσηλευόταν στη χώρα μας ανερχόταν σε 500 ευρώ, ποσό που κατέβαλε το λιβυκό κράτος, και χρησιμοποιούταν από τους Λίβυους ασθενείς κατά το δοκούν.

Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο προβληματική, όταν το Εμιράτο του Κατάρ σταμάτησε να πληρώνει από το Νοέμβριο του περασμένου έτους τα έξοδα νοσηλείας των τραυματιών, παρά το γεγονός πως κατά την υπογραφή των πρώτων σχετικών συμβάσεων ανάμεσα στο λιβυκό κράτος και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια της χώρας μας, είχε εκφράσει εμπράκτως τη στήριξή του. Έτσι την ευθύνη για την αποπληρωμή του κόστους νοσηλείας ανέλαβε εξ΄ ολοκλήρου το κράτος τη Λιβύης. Τότε ήταν που άρχισε και η καθυστέρηση της καταβολής των οφειλών.

Δεδομένων των παραπάνω εξελίξεων, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο τα ιδιωτικά θεραπευτήρια άρχισαν να βάζουν φρένο στην εισαγωγή νέων ασθενών, ωστόσο τα “φέσια” παρέμειναν και τώρα αναζητείται  όπως όλα δείχνουν μια μέση οδός, προκειμένου να γίνει η αποπληρωμή των χρεών.
Βίκυ Κουρλιμπίνη

Αναδημοσίευση από : www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου