27 Αυγούστου 2012

Η ΕΣΔΥ ΞΑΝΑΠΡΟΤΕΙΝΕΙ .....

Σε πόνημα με τίτλο ''Ανασυγκρότηση και Χρηματοδότηση της Ασφάλισης Υγείας'',  η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (26-08-2012) παρεμβαίνει και προβαίνει σε προτάσεις οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα αναδειχθούν σε σημαία της πολιτικής Στουρνάρα, για τις μειώσεις που αναμένονται στο χώρο της Υγείας, ενισχυτικές των προτάσεων του ΚΕΠΕ.  Λένε πολλά και διάφορα οι συγγραφείς, μεταξύ των οποίων και οι Γ. Κυριόπουλος (από την ομάδα των ‘’σοφών υγείας’’) και Κ. Σουλιώτης (υποδιοικητής ΕΟΠΥΥ), εκ των οποίων θα σημειώσουμε δύο σημεία :

(1). Η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ με τη μορφή δημόσιου μονοψωνίου δεν είναι η κατάλληλη απάντηση δεδομένου ότι (α) το κύριο πρόβλημα βρίσκεται στην μονοπωλιακή κυριαρχία της πλευράς της προσφοράς, (β) στην απουσία ανταγωνιστικών συνθηκών μεταξύ των προμηθευτών και (γ)στην έλλειψη μονοψωνιακής ισχύος του οργανισμού. Στην πραγματικότητα ο ΕΟΠΥΥ συνιστά ένα μεσολαβητικό μηχανισμό «είσπραξης εσόδων και απόδοσης πληρωμών» (ο οποίος ασκείται ανεπιτυχώς) και δεν έχει χαρακτηριστικά οργανισμού ο οποίος ασκεί ασφαλιστική πολιτική με κριτήρια την (ιατρική) αποτελεσματικότητα, την (οικονομική) αποδοτικότητα και την (κοινωνική) ισότητα.

(Σ.Σ. Αυτά, λένε πολλά σε πολλούς. Κρατήστε μόνο για τη ώρα ότι, ήδη ο Μ. Σαλμάς διατυμπανίζει αυτά ακριβώς, όπου κάτσει και σταθεί)

(2). Βασικά στοιχεία της ασφαλιστικής πολιτικής η οποία οφείλει να ακολουθηθεί είναι (α) η κάλυψη αναφέρεται σε ιατρικές παρεμβάσεις τεκμηριωμένης
αποτελεσματικότητας, (β) η επιβάρυνση των χρηστών σε χρήμα και χρόνο είναι ανάλογη του εισοδήματος και αντιστρόφως ανάλογη της ανάγκης, (γ) η διαχείριση υπακούει στα κριτήρια της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της ισότητας, (δ) ο έλεγχος και η αξιολόγηση συνιστά θεμελιώδη παράμετρο της διαχειριστικής διαδικασίας.

(Σ.Σ. Ετοιμαστείτε, όταν πηγαίνετε σε ιατρείο, διαγνωστικό, νοσοκομείο και φαρμακείο να έχετε μαζί σας τελευταίο εκκαθαριστικό της εφορίας).

Θα μελετήσουμε ενδελεχώς το πόνημα και θα επανέλθουμε και με άλλα ενδιαφέροντα σημεία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου