23 Αυγούστου 2012

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΜΠΟΥΡΙΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Προετοιμασίες για ένα «φθινόπωρο κινητοποιήσεων» έχουν ξεκινήσει φαρμακοποιοί και πάροχοι υγείας που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, απαιτώντας την άμεση εξόφληση των οφειλών του τρέχοντος έτους, ρύθμιση για τις οφειλές του 2010 και του 2011 και την εξασφάλιση της ρευστότητας και της βιωσιμότητας του οργανισμού.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας, εκτός από τα μέτρα που προωθεί για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, τη συγχώνευση μονάδων και κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία και την περιστολή των εξόδων του ΕΟΠΥΥ, θα έχει να αντιμετωπίσει από τον επόμενο μήνα και τις εκτεταμένες, όπως όλα δείχνουν, αντιδράσεις του φαρμακευτικού και ιατρικού κλάδου.

Ντόμινο διακοπής πίστωσης από φαρμακοποιούς
Οι φαρμακοποιοί της Ημαθίας και της Καστοριάς ήρθαν με τις αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τις γενικές τους συνελεύσεις να συμπληρώσουν το «χάρτη των κινητοποιήσεων». Στάση αναμονής τηρούν οι φαρμακοποιοί της Λέσβου, σήμερα αποφασίζει ο σύλλογος Πειραιά. Κλειστά τα χαρτιά του κρατά από την άλλη ο φαρμακευτικός σύλλογος της Αθήνας, που ήταν και ο τελευταίος που ήρε τη διακοπή πίστωσης κατά τις τελευταίες κινητοποιήσεις.

Ένας - ένας οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας αποφασίζουν να διακόψουν την πίστωση προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ζητώντας πλήρη αποπληρωμή όλων των οφειλόμενων για τις συνταγές που εκτελέστηκαν το Μάιο και τον Ιούνιο 2012, την οικονομική στήριξη του ΕΟΠΥΥ από την κυβέρνηση με αλλαγή προϋπολογισμού του οργανισμού και την τήρηση της νομοθεσίας για τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία. Χτες ανακοινώθηκε στο πρόγραμμα Διαύγεια η έγκριση 50,5 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των φαρμακοποιών, όμως και πάλι μένει υπόλοιπο για τις συνταγές του Μαΐου.

Ενδεικτικό πάντως  της ετοιμότητας των φαρμακοποιών της περιφέρειας για έντονες κινητοποιήσεις είναι το γεγονός, πως οι αποφάσεις των συλλόγων λαμβάνονται πριν από τη συνεδρίαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο. Ήδη οι ασφαλισμένοι σε Κρήτη, Εύβοια, Ροδόπη, Φλώρινα, Γρεβενά, Κυκλάδες, Μαγνησία, Κορινθία, Αργολίδα, Κέρκυρα και Κοζάνη αγοράζουν τα φάρμακά τους τοις μετρητοίς.

Τελευταία διορία δίνουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ
«Χαοτικές, ελλιπείς και αποσπασματικές» χαρακτηρίζουν οι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό ιδιώτες γιατροί τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ και από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου διακόπτουν και αυτοί την πίστωση προς τους ασφαλισμένους. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν έρθει αντιμέτωποι με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, ο οποίος διαμηνύει ότι οι γιατροί δεν θα πραγματοποιήσουν τελικά τα όσα έχουν εξαγγείλει και τονίζει με έμφαση πως «όποιος δεν θέλει, δεν συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ». Προς την κατεύθυνση αυτή εξάλλου προχώρησε στην υπογραφή νέων συμβάσεων με γιατρούς, προκειμένου να ισχυροποιήσει τα επιχειρήματά του περί «προσφοράς νέου δυναμικού στους κόλπους των γιατρών».

Το ήδη τεταμένο κλίμα αναμένεται να εντείνει και η απόφαση του υπουργείου Υγείας για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων και περιορισμό των κερδών των συμβαλλόμενων παρόχων υγείας, ώστε να εξισορροπηθούν τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ.

Θέση μάχης λαμβάνουν οι ιδιωτικές κλινικές
Μέχρι και τις  27 Αυγούστου θα περιμένουν την καταβολή των δύο προκαταβολών και των δύο εκκαθαρίσεων νοσηλίων, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου, οι ιδιωτικές κλινικές που δέχονται ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. «Αλλιώς είμαστε αναγκασμένοι, απέναντι στους εργαζόμενους μας, απέναντι στους ασθενείς μας αλλά και στις οικογένειες μας να προβούμε σε κινητοποιήσεις τις οποίες θα αποφασίσουμε τις επόμενες ημέρες» επισημαίνουν σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά.

Όπως αναφέρουν,  ήδη έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες οι προκαταβολές νοσηλίων των μηνών Μαΐου (από 15 Ιουλίου) και Ιουνίου (από 15 Αυγούστου), ενώ ταυτόχρονα ληξιπρόθεσμες είναι οι
εκκαθαρίσεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου (από 31 Μαρτίου και 30 Απριλίου αντίστοιχα).
Βίκυ Κουρλιμπίνη

Πηγή : www.capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου