2 Δεκεμβρίου 2012

ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (1)

Μετά τους επικοινωνιολόγους οι οποίοι ‘’προσπάθησαν’’ να  δώσουν μια διάσταση της κατάστασης που βρίσκεται η ελληνική οικονομία , καθώς και να διαμορφώσουν (ή για να είμαστε ρεαλιστές, όπως κλήθηκαν, σε μεγάλο ποσοστό, να διαμορφώσουν) την εικόνα της επόμενης ημέρας, ήρθε η ώρα των πραγματιστών οικονομολόγων να πουν τα πράγματα με το όνομα τους.

Το πρόβλημα με αυτούς, τους δεύτερους, είναι ότι οι όροι και οι έννοιες που χρησιμοποιούν για να δείξουν το είδος και το μέγεθος του προβλήματος, δεν είναι κατανοητοί από τη πλειοψηφία των πολιτών με αποτέλεσμα, ότι και να λένε, να προσπερνιέται περίπου αδιάφορα. Οι όποιες προσπάθειες εκλαΐκευσης αυτών μπαίνουν στο στόχαστρο των Πολιτικών οι οποίοι, ως επί το πλείστον και κατά το δοκούν, διαστρεβλώνουν την στυγνή πραγματικότητα, με αποτέλεσμα όλοι να αισθάνονται ότι έχουν κάνει το καθήκον τους και με τους πολίτες να παραμένουν απαθείς θεατές.  Τόσο καλά !!!

Τι πραγματικά όμως ‘’παίζει’’ μετά τις τελευταίες αποφάσεις των Ευρωπαίων Εταίρων μας ?  Είναι δικαιολογημένη και οριστικοποιημένη η συγκρατημένη αισιοδοξία, που διατείνεται η κυβερνητική τρόικα ?

Ένα πράγμα δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό. Η επαναγορά χρέους μας, είναι το πρώτο βήμα που θα κρίνει τα πάντα. Η Λαγκάρντ, εκφράζοντας την θέση του Δ.Ν.Τ.,  κατέστησε σαφές ότι για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, πρέπει να πετύχει η επαναγορά ελληνικών ομολόγων, η ονομαστική αξία των οποίων υπολογίζεται σε 62 δις €.

Αυτό σημαίνει ότι Ελληνικές Τράπεζες, Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία, Έλληνες Ιδιώτες, Κυπριακές Τράπεζες, Ξένες Τράπεζες καθώς και εγχώρια και ξένα Hedge Funds, θα κληθούν να ‘’κουρευτούν’’. Μόνο που αυτή τη φορά το ‘’κούρεμα’’ δεν θα είναι το ίδιο για όλους. Άλλοι θα βγουν ‘’του κουτιού’’ και άλλοι ‘’καμένοι από το πιστολάκι’’ 

(Συνεχίζεται ....)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου