16 Φεβρουαρίου 2013

ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ Η ''ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ''

Στα χέρια ιδιωτών θα περάσουν και τα προνοιακά προγράμματα που μέχρι πρότινος λειτουργούσαν με ευθύνη των δήμων.
 Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» αρμόδιοι φορείς υλοποίησης των προνοιακών αυτών προγραμμάτων θα είναι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ιδιωτικές εταιρείες καθώς και ΜΚΟ, οι οποίες θα χρηματοδοτούνται από το ΙΚΑ για να παρέχουν κοινωνική φροντίδα σε ηλικιωμένους και αναπήρους.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», πρόκειται να εκταμιευτεί ποσό 60 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ, από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, αρχής γενομένης από 1ης Απριλίου 2013.
Από τη μεριά του οι περίπου 5.000 εργαζόμενοι στις δημοτικές κοινωνικές δομές, όπως η «Βοήθεια στο σπίτι», τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων κ.λπ., κάνουν λόγο για «επέλαση του ιδιωτικού τομέα στην πρόνοια» και εκφράζουν αμφιβολίες για τον νέο αυτό τρόπο λειτουργίας.
Η ετήσια επιδότηση ανά ωφελούμενο δικαιούχο ασφαλισμένο θα κυμανθεί στα 1.200 ευρώ, όταν με την ευρωπαϊκή επιδότηση ήταν 2.000, οπότε οι ιδιωτικές εταιρίες «διστάζουν» να αναλάβουν δράση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου