17 Φεβρουαρίου 2013

ΓΙΑΤΡΟΙ & ΤΑΞΙΔΑΚΙΑ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ?

Σάλο στους ιατρικούς κύκλους αλλά και στα αρμόδια όργανα του ΕΟΦ, προκάλεσαν οι πληροφορίες για το μαγευτικό ταξίδι στις Σεϋχέλλες ιδιωτών γιατρών με τη χορηγία μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας. 

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων εξετάζει λεπτομερώς τις πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα και ελέγχει ξανά και ξανά τα στοιχεία για τις εγκρίσεις των συνεδρίων που έχουν δοθεί το τελευταίο διάστημα. 

Κύκλοι προσκείμενοι στον ΕΟΦ διαβεβαιώνουν ότι ουδέποτε έχει δοθεί τέτοια έγκριση, δεδομένου ότι όλες οι επιστημονικές εκδηλώσεις και τα συνέδρια πρέπει να έχουν το πράσινο φως του Οργανισμού. 

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα θα εξετασθεί σε βάθος και δεν αποκλείεται να πέσουν και βαριές καμπάνες. 

Άλλωστε μόλις πρόσφατα ο ΕΟΦ συνέταξε νέες οδηγίες για την παρουσία γιατρών σε επιστημονικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν φαρμακευτικές εταιρείες. 

Οι οδηγίες για τη συμμετοχή γιατρών σε ιατρικά συνέδρια έγιναν μόλις πριν από δύο μήνες πιο αυστηρές αλλά αποτελεί ερώτημα ποιος τελικά τις τηρεί. 

Ειδικότερα ο ΕΟΦ δεν εγκρίνει πλέον πραγματοποίηση επιστημονικών εκδηλώσεων από ελληνικούς επιστημονικούς φορείς στο εξωτερικό, πλην της Κύπρου και της Κωνσταντινούπολης για εθνικούς λόγους. 

Με βάση την εγκύκλιο του ΕΟΦ έχουν θεσπιστεί όρια για 5 συμμετοχές ανά γιατρό ανά έτος για Επιστημονικές εκδηλώσεις/ Συνέδρια στο εσωτερικό και 3 στο εξωτερικό, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που ο γιατρός είναι Πρόεδρος, μέλος οργανωτικής επιτροπής ή είναι εκ των τριών πρώτων συγγραφέων προφορικής ή έντυπης (poster) ανακοίνωσης. Επίσης θεσπίστηκε όριο ημερήσιων εξόδων ανά γιατρό το οποίο δε θα υπερβαίνει τα 400 ευρώ για το εξωτερικό και τα 250ευρώ  για το εσωτερικό. 
Ποσό που προφανώς δεν καλύπτει τα έξοδα για τις Σεϋχέλλες. 

Όμως ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο είχε θεωρηθεί και η πιστοποίηση της παρουσίας και της παρακολούθησης των εργασιών ενός Συνεδρίου από κάθε συμμετέχοντα γιατρό, μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής, όπου θα πρέπει να καλύπτει άνω του 60% των ωρών του Συνεδρίου για να λαμβάνει πιστοποιητικό συμμετοχής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου