20 Ιανουαρίου 2013

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΣΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ?

Σε ένα εμπεριστατωμένο άρθρο του στον ‘’ΕΠΕΝΔΥΤΗ’’ της Κυριακής, ο έγκριτος και πολύ καλά πληροφορημένος δημοσιογράφος Αιμίλιος Νεγκής, ξεδιπλώνει αρκετά στοιχεία από το ‘’ξαναμοίρασμα της πίτας’’ του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υγείας.

Όντως, προκαλούν πολλά ερωτήματα τα έργα που απεντάχθηκαν καθώς και τα έργα ή δράσεις τα οποία προβλέπονται να ενταχθούν στην ανακατανομή του ΕΣΠΑ.

Για όσους ξέρουν τα ‘’εσωτερικά’’ του Υπουργείου Υγείας, προκαλεί μεγάλη εντύπωση η επαναφορά του έργου του ‘’Μηχανισμού Υποστήριξης Α! βάθμιας φροντίδας Υγείας’’, ενός έργου το οποίο είχε αρκετές ‘’εμπλοκές’’ όταν είχε προκηρυχθεί, με αποτέλεσμα να αναγκασθεί να το ακυρώσει ο τότε Γ.Γ. Πολύζος.

Εξ άλλου, και με τις καλύτερες των προϋποθέσεων, το έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε αυτό το πλαίσιο στήριξης. Δεν φθάνουν οι χρόνοι. Εκτός και εάν υπάρχουν σκέψεις για ‘’Ολυμπιακές Διαδικασίες’’ με απ’ ευθείας ανάθεση κ.λ.π. κ.λ.π. Δεν νομίζω να το δοκιμάσουν όμως, παρά τις όποιες ‘’τρύπες’’ πιθανόν προσπαθήσουν να βρουν διάφοροι τέως και νυν υπηρεσιακοί παράγοντες.  Γιατί όμως έτσι δεσμεύουν τζάμπα 4.5 εκατ €  ? Άγνωστο …..

Εντύπωση επίσης προκαλούν τα 19,5 εκατ. € τα οποία προβλέπονται να κατευθυνθούν στην ‘’εκπαίδευση και κατάρτιση επαγγελματιών υγείας’’. Ένας τομέας έργων που μέχρις πρότινος η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, περίπου τα μονοπωλούσε. Και μάλιστα όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος, την ώρα που οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ έχουν πραγματικές ανάγκες εκπαίδευσης σε νέες τεχνολογίες και στη διαχείριση πόρων, δράσεις όπως ‘’εκπαίδευση ανέργων στις μεταρρυθμίσεις του ΕΣΥ  (!!!!!)’’, τι νόημα ή ουσιαστικά αποτελέσματα θα έχουν ?

Τεράστια ερωτηματικά για τα οποία θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις.

Υ,Γ. Από ότι γνωρίζουμε έχει ενημερωθεί και το Γραφείο Πρωθυπουργού για το όλο θέμα,  αλλά τα περιθώρια αντίδρασης ή διορθωτικών κινήσεων, είναι πολύ περιορισμένα λόγω της ‘’συγκυβέρνησης’’ και των μηχανισμών της οι οποίοι είναι καλά απλωμένοι στο Υ.Υ.Κ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου